Weblog: Dorpen van Aa tot hunZe

Afgelopen woensdagavond maakte ik een deel van de middag/avond mee in het kader van het Themajaar 'Dorpen van Aa tot HunZe', gehouden in café Homan in het mooie dorp Eext (wat een prachtige plek trouwens, maar dat terzijde).

Er waren zo'n 120 mensen aanwezig, jong en ouder, de laatste groep wel nog in de meerderheid. Over het thema fondsen en hoe je als groep daarop een beroep kan doen als je een goed idee hebt waar financiering van buiten voor nodig is om het uit te voeren, werd zowel plenair als in groepjes intensief van gedachten gewisseld. Wethouder Henk Heijerman, maar ook enthousiaste ambtenaren van de gemeente waren aanwezig om mensen op het goede pad te zetten. Opnieuw onder de indruk van de grote kracht vanuit de lokale samenleving! Zo was mijn "landlord" van de eerste paar weken van de bed and breakfast in Annen ook aanwezig, maar dan als bestuurslid van de voetbalvereniging Annen. Veel bestuursleden en ook tal van "gewone" leden zijn ook nog actief vrijwilliger, niet alleen met pen en papier cq computer, maar ook met kwast en hamer. Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel getimmerd, gezaagd en gebouwd zien worden!

Een andere bijzondere ervaring op die woensdag was een bezoek aan een heus landgoed, JoHiMa, in de buurt van Gasselternijveen, genoemd naar het echtpaar dat daar eigenaar van is. Het is een perfect in de natuurlijke omgeving passend modern landgoed, dat tot stand kwam in de regeling landbouw - voor natuurgrond. Daar mag dan wel een nieuw huis met allure bijkomen, en dat is daar zeker gelukt. De trotse en tevreden eigenaren, uit een oud boerengeslacht, vertelden mij uitgebreid over de soms ingewikkelde en lange bouwgeschiedenis, maar ook over de openbaar toegankelijke natuurwegen er vlak omheen, de samenwerking met een groep kunstenaars en de buren, een bekende camping de Kremme. Hoe dan ook een interessant gebied dat verdere aandacht en ontwikkeling verdient die zandafgraving bij Gasselternijveen. Er is nog een oud motel waar iets mee moet gebeuren, opties voor recreatie enz. Weer parels in de toch al rijke kroon van Aa en Hunze.

Maar de korte Paasweek opende met een mooie lange dag College Bie 't pad. De tweede keer voor mij, ditmaal in het ook mooie Gieterveen. Een actief comité dorpsbelangen ontving ons tussen de middag en aan het einde van de dag in de Kookstudio (een heel mooi nieuw bedrijfspand waarin ook een innovatief bedrijf voor parkeer en energietechniek zit) en het Dorpshuis. Ook hier weer discussies over hoe de lokale samenleving, het dorp, levend en actief te houden. Dat lukt in Gieterveen heel goed getuige de traditionele Hemelvaartsmarkt, maar ook de geliefde oude molen in het hartje van het dorp waar veel vrijwilligers de molenaar terzijde staan. Het college mocht de polen in en op, een buitenkansje. Maar hij is vaak open, en bijvoorbeeld op Molendag een leuk doel van een (gezins)tochtje.

Inmiddels ben ik "verhuisd" naar hotel Erkelens in Rolde, waar het goed toeven is. Veel opgestoken over het harde werken van en in de horeca. Ik doe mijn best veel reclame te maken in het westen voor de prachtige natuur (en cultuur) en zal als het even kan mijn nieuwe oude buurman Jozias van Aartsen, de waarnemend commissaris van de Koning sinds vorige week woensdag, daarbij inschakelen!