Weblog: De week door

Onmiskenbaar hoogtepunt van vorige week was natuurlijk de bekroning van MFC de Spil in Gasselternijveen als het beste dorpshuis van Drenthe, dinsdagavond bij RTV Drenthe. Meer dan verdiend en wat geweldig voor onze mooie gemeente om nu voor de tweede maal te winnen, na Grolloo vorig jaar.

Ik weet niet of dat bewust zo was gepland, maar ons college kwam net (toevallig) op die dinsdag bij elkaar voor een volgende ronde van ‘College bie ’t pad’ in De Spil. Nog los van deze mooie formule in het algemeen (met een ochtend vergaderen, de middagboterham met een groep dorpsbewoners en in de middag een tour, lopend of fietsend), was het bezoek aan De Spil een bevestiging van het positieve beeld van dit dorpscentrum. Een prima leiding, de beroemde Anda, maar ook veel actieve vrijwilligers, beroepskrachten en bestuur. De combinatie van functies, bijvoorbeeld scholen en sociaal werk, is erg goed. Daardoor treffen jong en oud elkaar op een natuurlijke manier. Zo is bijvoorbeeld de sociale huiskamer een prachtige vondst om ouderen zo veel mogelijk actief te houden door allerlei bezigheden.

Het was ook de week van het jubileum, namelijk woensdag van het 25 jarig jubileum van de historische spoorlijn STAR. Na een vlammende toespraak van stichting voorzitter Pieter Hofstra, oud collega uit de Tweede Kamer, ging een groot gezelschap van betrokkenen en vrijwilligers, maar ook Drents gedeputeerde Henk Brink, de prachtige stoomtrein in voor een ritje naar Musselkanaal en terug. Een fraai tracé pal langs de Drents-Groningse grens. In de trein ontvouwde onze wethouder Henk Heijerman interessante gedachten over het doortrekken van de lijn naar Gieten met een aftakking naar Gasselternijveen. Het oude tracé ligt er nog en een station is zo herbouwd. Uiteraard nog veel vragen over financiën en ruimtelijke kwesties, maar vanuit toeristisch perspectief een goudmijn denk ik ook. Ik ben benieuwd! Aan gedeputeerde Brink zal het niet liggen, hij was erg van het idee gecharmeerd. 

Donderdagavond gemeenteraad, tot iets na 23.00 uur. Viel nog mee, want het was een volle agenda. Eindelijk, na anderhalf jaar voorbereiden, de kogel door de kerk voor De Boerhoorn in Rolde. Dit blijft een combinatie van sport, gemeenschapsruimtes en straks ook medische functies. In het dorp is daar een breed draagvlak voor. Veel komt ook hier op de schouders van vrijwilligers, die in Rolde in grote getale aanwezig zijn. Bijzonder trouwens dat de architect van De Boerhoorn, Arie Fonk, zo veel jaren later als raadslid voor D66 meebeslist over de eerste grote beurt van het dorpscentrum.

Verder keurde de raad de (uitstekende) jaarcijfers van de gemeente goed en besprak hij enkele gemeenschappelijke regelingen. Verder kon ik meedelen dat de installatie van de nieuwe kroonbenoemde burgemeester, Piet van Dijk, is vervroegd van 14 naar 11 september. Een gek idee dat hij straks op ‘mijn’ kamer zal zitten. Tegelijk is dat de werkelijkheid voor een waarnemer. Met nog ruim twee weken te gaan, kijk ik nu al terug op een geweldige en ook leerzame periode in Aa en Hunze. U hoort nog van me!