Weblog: Aarde en wind

Met het mooie voorjaarsweer wordt de natuur wakker, alles schiet omhoog en komt in bloei. Prachtig om te zien zo op mijn tochten door de dorpen en de ommelanden.

Tegelijk heeft het Noorden, dus ook Drenthe en wij in Aa en Hunze, veel te stellen met de aarde. We winnen van alles uit de aarde: gas en mogelijk zout. Zo heb ik me de eerste weken verdiept in de relatie tussen gaswinning en bevingen. De gemeenteraad heeft hier heldere kaders gesteld van wat we wel en niet willen, voor zover wij er over gaan. Met de wethouder die erover gaat, Co Lambert, voer ik uiteenlopende interne en externe gesprekken. Later ook met de NAM waar we zullen blijven vragen om een goede afwikkeling van schade en een transparante informatievoorziening. 

De aarde is ook de plaats waar, volgens de plannen van de initiatiefnemers, waarschijnlijk de windmolens zullen komen. Een groep initiatiefnemers voor windpark Oostermoer praat me bij over de plannen in onze gemeente. De omwonenden die een andere opvatting hebben, zal ik binnenkort ook ontvangen. De kunst van het besturen is verschillende belangen zo goed mogelijk bijeen te brengen. Dat geldt ook voor het plan voor de gaswinning (winningsplan Westerveld) waar het Ministerie van Economische Zaken mee gaat komen en wat voor een klein deel betrekking heeft op Aa en Hunze. Daarover volgen binnenkort inloopbijeenkomsten (in mei) in Assen.

De afgelopen week ook weer een parel: ik was bij de oplevering en officiële opening van het Dr. Nassau College in Gieten. Wat een geweldig succesverhaal! Nu groeiend en bloeiend door een geweldige schoolleiding en gemotiveerde leerkrachten. Ik ben trots om dat te zien en mee te maken en wat is het fijn om letterlijk nog aan een touwtje te trekken en een mooi gedicht van Jean Pierre Rawie te onthullen.

De cultuur, in vele varianten, is hier nooit ver weg, van schilderijen van Hafkenscheid in het gemeentehuis tot muziek in een het café in Spijkerboor, van amateurtoneel tot muziek en literatuur. Een rijkdom en variëteit die we moet koesteren, dat leer en zie ik in mijn derde week in Aa en Hunze.