Weblog: Hoogtepunten

Een week met een paar hoogtepunten. Het eerste was het werkbezoek van ons college van B&W met dat van Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Drenthe aan het Gasselterveld.

Daar had wethouder Henk Heijerman net de week ervoor de opening verricht van het "nieuwe" zwemgedeelte aan de fraaie plas daar. In korte tijd is daar een waar mediterraan strandparadijs tot stand gekomen van hoge kwaliteit. Het mooie weer rond Hemelvaart en erna kwam dus goed uit. Nu is het zaak voor de omliggende horeca, Het Nije Hemelriek, de Kremmer en de Lente van Drenthe, om goed in te spelen op de nieuwe kansen die daar liggen. Dat vergt nog wel het nodige overleg, onderling met gemeente, Staatsbosbeheer, Alescon, maar de potentie van het gebied is zonder meer groot.

Kort ervoor zijn we met GS langs de route van de Super Prestige WK van 1 oktober vlak buiten Gieten gereden. Wat een fantastische organisatie, met al die vrijwilligers, bestuursleden enz. Dit evenement zet Gieten en Aa en Hunze geweldig op de kaart, ook in bredere kring dan alleen de wielerliefhebbers. Goed ook dat natuur, sport en recreatie hand in hand kunnen gaan, in goede harmonie. Dat geldt trouwens voor dit hele, spannende gebied met bos, duin en water. Nu nog een bestemming voor het voormalige hotel, ook spannend maar dan als militair oefenterrein. Wie durft daar wat van te gaan maken...

Tweede hoogtepunt: een spreekbeurt op de Jan Ties school in Rolde, leerlingen uit groep 8 met een vlekkeloze spreekbeurt over "de burgemeester" . Ik kon mooi de ambtsketen laten zien, en nog wat meer vertellen over dit zo boeiende beroep. Veel aandacht van de leerlingen op deze prachtige school in hartje Rolde. En dan blijkt de leerkracht in die groep weer een broer van een oud wethouder uit deze gemeente, nu burgemeester en dadelijk dijkgraaf. Het lijkt soms wel of niet alleen iedereen elkaar kent in deze streek maar ook nog familie van elkaar is.

Derde hoogtepunt: een bezoek aan de dag van de innovatie Veenkoloniën op de proefboerderij het Kompas in Valthermond. Ik kwam terug en was onder de indruk van de vitaliteit van de agrarische sector die beslist toekomst heeft. Dan moeten we wel durven te innoveren, en dat gebeurt met steun van de provincie, gedeputeerde Henk Jumelet was aanwezig, ook volop. Marc Calon van LTO Nederland hield een wervend betoog, met als kern dat bijvoorbeeld bietenteelt toekomst heeft. Dat had ik zelf al eerder gehoord bij onze Avebe, die ook met een stand aanwezig was. High tech landbouw blijft in deze tijd van meer aandacht voor voedselproductie en -kwaliteit een onmisbaar onderdeel van de nationale en Noordelijke economie. Bij een presentatie over de rol van drones bij die productie maakte ik even de switch van speelgoed en militair gebruik naar deze functie. Daar ligt dus ook de toekomst, en akkerbouw is terug van nooit weggeweest.

En dan, tenslotte, de voordracht voor benoeming, door de Raad, van onze nieuwe burgemeester Piet van Dijk donderdagavond 1 juni. Een heel goed verlopen langdurig proces met voortreffelijk werk van de speciale (vertrouwens) commissie van de gemeenteraad met de eerste loco burgemeester, de gemeentesecretaris en de griffier als adviseurs. Knap gedaan, niets gelekt en een prima kandidaat voorgedragen. Ik voel me dan ook gerust om het stokje over te dragen. Dat gebeurt wat eerder dan ik zelf, en de gemeente, had gedacht. Er kwam een unieke kans voorbij voor een waarneming al per eind juli, dichtbij huis en voor een langere periode. Maar ik ben nog lang niet weg, en verheug mij nu enorm op drie goed gevulde culturele weekeinden. Eerst blues en Vocaal Festival, dan Zomerzinnen (literatuur) en last but not least het Festival van de Aa, het mini Oerol van dit prachtige gebied, waarin cultuur en natuur integreren. Veel later in mijn leven denk ik vast met grote dankbaarheid en trots terug op deze mooie gemeente waar ik een paar maanden achter de schermen mocht meekijken en -werken.