Column: Zorg en toewijding

Als college van Burgemeester en Wethouders nemen we wekelijks besluiten om dingen wel of niet te doen, bouwplannen, wijzigingen in een bestemmingsplan, vergunningen en ontwikkeling van beleid. Soms zit daar een pareltje tussen zoals vorige week dinsdag.

Toen besloten we 1500 euro ter beschikking te stellen aan Stichting Nijend 24 uit Anderen, waar een enthousiast echtpaar in hun huiskamer en in de zomer in de schuur muziek programmeert voor een man of 50 tot 80. Tot nu toe zaten de bezoekers tegen elkaars ruggen te kijken, terwijl je toch dichtbij de muziek wilt zitten. Oplossing: een eenvoudige tribune die op het podium uitziet en iedereen een vrije blik geeft. De gemeente stopt daar een klein bedrag in, de initiatiefnemers en het RABO Stimuleringsfonds dragen het meeste bij.

Ik rijd op de terugweg van Rolde naar het gemeentehuis in Gieten - een supermooie weg - linksaf naar Anderen. Wat een mooi plekje en de kern bestaat dit jaar ook nog 800 jaar. Raph en Ingrid ontvangen mij hartelijk tussen het schilderen door. Mooi is dat vrijwilligers de tribune gaan bouwen en verantwoordelijk zijn voor de hele inrichting. Ik beloof zaterdag 20 mei na de brandweeravond weer even langs te komen bij het openingsconcert. Wethouder Harry Dijkstra zal er in elk geval zijn.

Iets heel anders: na lang en goed praten besluiten we als college aan de gemeenteraad voor te stellen om ons sociaal team door te ontwikkelen in de richting van een overheids-BV. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het in wezen niet: scheid de rollen van opdrachtgever en opdrachtnemer, van beleid en uitvoering en zorg dat de professionals van het team zich verder kunnen professionaliseren. Heel belangrijk is dat de gemeente verantwoordelijk is en blijft voor het beleid in het sociaal domein, en ook aanspreekbaar. Dit deel van het gemeentelijk beleid is de laatste jaren steeds belangrijker en groter geworden, en dat verplicht ons mee te blijven denken over een efficiënte, maar ook zorgzame uitvoering. En dat is zo van belang; ik zie met hoeveel zorg en toewijding ons sociaal team zijn werk doet, gericht op de mensen die zorg en aandacht nodig hebben. Hoe het verder gaat met het principebesluit? We betrekken de partners bij dit voornemen en het is aan de gemeenteraad om aan te geven of dit de goede richting is.