Column: Wat een dorpskracht!

In mijn tweede week in Aa en Hunze is het de verkiezings- en vrijwilligersweek. Ik heb het maar niet over de uitslag van woensdag, daar mag iedereen het zijne of hare van denken.

Veel inwoners, soms ook raadsleden en wethouders, werken hard in de stembureaus en zitten een heel erg lange dag op hun post. Tegen 1 uur s ’nachts zie ik de getekende gezichten, met wallen onder de ogen. Het duurt ook even voor de uitslag er is, al zijn we niet de laatste in de provincie. Daar moeten we eens naar kijken, om te beginnen volgend jaar op 21 maart bij de raadsverkiezingen. Misschien grotere teams, bijvoorbeeld twee keer drie mensen om zo wisseldiensten te kunnen hebben en wellicht moeten we ook nog eens goed kijken naar de locaties. Ik ben echt trots op het harde en secure werk en de goede ambtelijke voorbereiding en nazorg. 

Veel stembureaus zijn gevestigd in ontmoetingscentra, scholen, verzorgingstehuizen of dorpshuizen. Soms nieuwe, prachtige plekken, maar ook locaties waar vernieuwing niet overbodig is. Tijdens mijn ronde langs de stembureaus raak ik intensief in gesprek in Eexterveen, waar het stichtingsbestuur dat het stembureau ‘bemenst’ de meereizende secretaris Marleen Tent, griffier Pascal van Corbach en mij voorhoudt dat het dit jaar ‘nu of nooit is’ voor de verbouwing aldaar. Ik beloof daarnaar te kijken en doe dat ook daags erna. Wat we als gemeente nu precies wel en niet kunnen, het onderwerp is belangrijk, ook als voorbeeld of model.

In de loop van de week volgt een uitstapje naar Hof van Saksen, een bloeiend bedrijf dat een geweldig hoge bezetting heeft. De nieuwe attractie (glijbaan) komt eraan, maar ook bijvoorbeeld zwemclubs uit de buurt kunnen er, onder voorwaarden, terecht hoor ik. De relatie met de gemeente Aa en Hunze is goed zegt de directie. 

Wat me enorm opvalt, is de lokale kracht in de samenleving. Waar je ook komt, er zijn mensen actief in vrijwilligerswerk, bij evenementen, zorg, sport en ga zo maar door. Het Vrijwilligers Informatie Punt speelt daarbij een belangrijke rol. Als gemeente organiseren we samen met hen het Vrijwilligerswaarderingsfeest, afgelopen vrijdagmiddag en -avond in het gemeentehuis, dat door vele ijverige handen is omgetoverd tot een feestlocatie. Op 25.000 inwoners zijn er 10.000 actief als vrijwilliger: indrukwekkend! Daarom ook weer eens, na 3 jaar, een flink feest(je). Met behulp van een deskundig vervaardigd papiertje spreek ik mijn eerste zinnen Drents.