Column: Van de blues naar koren

Een topweekeinde in Aa en Hunze! Vrijdag en zaterdag het grote Holland Blues Festival in Grolloo met veel buitenlandse artiesten.

Ik keek er natuurlijk vooral naar met het oog op de organisatie: is alles veilig, is het parkeren goed geregeld, heeft het dorp niet onnodig veel last, gedraagt iedereen zich netjes? Ik moet zeggen: het verliep vlekkeloos, net als vorig jaar. Dat is natuurlijk vooral de verdienste van de organisatoren. Maar zeker ook de verdienste van de vele vrijwilligers uit onze gemeente, de professionals van de brandweer en politie, de beveiligers en onze eigen ambtenaren. Top gedaan! Met zo’n 20.000 bezoekers verdeeld over twee dagen, met een uitstekende, relaxte sfeer, goede muziek en goede horeca is dit echt reclame voor Aa en Hunze in het algemeen en voor Grolloo in het bijzonder.

Iets noordelijker, in Annen en omgeving, vond gelijktijdig het zevende Vocaal Festival plaats, met tientallen koren uit onze eigen gemeente, heel Nederland en zelfs een uit Berlijn. Ik mocht het festival zaterdagochtend vroeg openen. Mij trof de uiterst ontspannen en gezellige sfeer. Het leek wel een gezellige reünie van goede bekenden die elkaar een jaar niet hadden gezien. Na een enthousiaste SingIn verspreidden de koren zich over negen podia in Annen waar zij de hele dag optraden, zodat iedereen alle koren kon bewonderen. ‘s Avonds de afsluiting met, voor de vijfde keer, een mooi Proms concert door het Veenkoloniaal Symfonie Orkest onder leiding van Lubertus Leutscher. Een orkest dat trouwens dit jaar maar liefst vijf activiteiten in en met onze gemeente doet, binnenkort bijvoorbeeld op 21 juni, op het landgoed Heidehof.

Deze bruisende zaterdag was voor mij wel een voorlopig hoogtepunt in deze fraaie en actieve gemeente. Vanuit de tijdelijke pleisterplaats Hof van Saksen - complimenten voor dit zeer professionele familiepark met hoogwaardige voorzieningen - konden mijn vrouw Marleen en ik overal naar toe, deels op de fiets.

Zondagochtend nog een leuke uitsmijter: het traditionele jaarlijkse dorpsontbijt in Gasselte, georganiseerd door de zeer actieve lokale carnavalsvereniging. Heel veel inwoners van Gasselte zaten gezellig aan lange tafels in het zonnetje. En dan was er ook nog het nodige te doen in het achthonderd jaar oude Anderen, dat voor deze mijlpaal een fantastische feestweek beleefde die afgesloten werd met een mooi slotfeest op zaterdagavond. In Anderen wonen nu tweehonderdzeventig mensen en ik heb zo het idee dat die er allemaal zijn geweest.

Wat een prachtige evenementen, en dat allemaal in een korte periode, terwijl er ook nog eens overal borden en banners te zien zijn van evenementen die in de komende weken plaatsvinden. En zo timmert Aa en Hunze voortdurend aan de weg, veelzijdig, betrokken en positief.