Column: Koningsdag 2017: koud, maar hartverwarmend

Ik maak Koningsdag 2017 in Aa en Hunze mee. De hele dag tour ik met mijn vrouw Marleen door de gemeente.

We beginnen in Annen waar het oranje-ontbijt op de mooie Brink in hartje dorp plaatsvindt. Meer dan twintig ondernemers zorgen al jaren achtereen voor een levendig festijn. Kramen met ontbijt, maar ook tal van attracties voor jong en oud. Een muziektent met allerlei muziekgenres. En vooral heel veel mensen van diverse organisaties, maar ook gezinnen, die er een leuke dag van maken. Chapeau voor Annen! Daarna een bijzonder moment in Gieten, het zestig jaar getrouwde paar Hingstman-Jipping. Wat een fijne, vitale mensen met een grote maatschappelijke betrokkenheid en een prachtig gezin met drie kinderen.

Dan naar Anloo, waar een Koningsdagbrunch is. Ter plekke maken we kennis met een gemotiveerde groep vrijwilligers, leerkrachten van de school en bewoners. Ik leer veel over de aanstaande Etstoel, deze zomer op 19 augustus. Dit lijkt mij een buitengewoon mooi evenement. Ik ga proberen erbij te zijn.

Dan weer naar Gieten. Tussen de koude buien door is er een mooie optocht van kinderen met versierde fietsen. Aan verschillende groepen mag ik prijzen uitreiken. Complimenten ook aan deze Oranjevereniging Gieten-Bonnen.

Na de lunch in café Het Keerpunt in Spijkerboor waar uitbater/kastelein Harry Dijkema het boek over de geschiedenis van dit 250 jaar oude café mocht uitreiken, gaan we terug naar Annen. Het popkoor NiceANLOOse gaat op de Oranjemarkt optreden en dat willen we niet missen. Om half vijf komen we verkleumd terug in hotel Erkelens in Rolde, waarna we de feestelijke dag afsluiten bij Rikus in Eext.