Column: Hemelvaartsdag in Aa en Hunze

Hemelvaartsdag in Aa en Hunze, wat een mooie, zonovergoten dag in het mooie Drentse landschap. Ik mag een fiets lenen van de B&B eigenaren Raph en Ingrid uit Anderen.

Eerst ontbijt ik in de stralende ochtendzon en daarna maak ik een fraaie fietstocht. Ik ga naar Eext waar we als college net dinsdag op bezoek waren voor een ‘College bij ‘t pad’. Ik kijk met bewondering naar het terrein waar op Tweede Pinksterdag het Concours Hippique zal plaatsvinden. Daarna ga ik langs het aardige streekmuseum De Kluis. Het college heeft daar dinsdag de gevarieerde historische collectie bewonderd.

Ik fiets verder over de grote weg naar Gieten en dan door fraai weidegebied naar Gieterveen. Wat zijn de fiets- en wandelverbindingen hier goed, ook als ze de grote N-wegen kruisen! In Gieterveen kom ik in een megagrote braderie/jaarmarkt terecht. Naar verluidt zijn er 20 tot 30.000 mensen geweest, dus ik schat zo in dat de talloze kraamhouders en kleedjesbezitters goed zaken hebben gedaan. Dan fiets ik terug langs de oude hoofdweg naar Gieten, met mooie hoge bomen en overal uitbundig groen als uitzicht. Via ons mooie buitenzwembad het Zwanenmeer fiets ik even parallel aan de grote weg en dan het tunneltje door weer terug naar Eext (een verfje zou helpen, maar dat gaat er komen).

In het dorp valt mijn oog op wat een mooie galerie lijkt, maar wat de eigenaren Adriaan Nieuwenhuis en Lammy Trump liever een ‘kunstplek’ noemen. Braams Hof aan de Hoofdstraat. Nu is er tot en met 11 juni mooie kunst te zien: tijd in vrijheid en verf. En dan te bedenken dat er in Aa en Hunze meer dan 20 galeries zijn. In een van de grootste en mooiste, Drentsche Aa in Balloo, open ik die middag onder toeziend oog van eigenaar Jan Wekema een expositie met hoogwaardige, vooral figuratieve schilderkunst binnen en mooie plastische vogelsculpturen buiten. Een sympathieke culturele pleisterplek!

Eerder die week maak ik twee andere belangrijke momenten mee. Ik noemde al College bij ‘t pad dinsdag in Eext. Voortreffelijk voorbereid door de vereniging dorpsbelangen en geweldig goed ontvangen - ook in culinair opzicht- in café Homan. We voeren een breed gesprek over huisvesting en voorzieningen, waaronder het openbaar vervoer voor ouderen, de tunnels onder de grote weg, glasvezel, de school die een moeilijke periode positief afsluit, de plannen voor de winkelcoöperatie en het lokale museum. Wandelend in dit juweeltje van een dorp zie ik met eigen ogen weer wat burgerkracht vermag. Zeker bij een coöperatieve winkel met ook nog personeel in dienst dat deels een afstand tot de arbeidsmarkt heeft, is het mooi om te zien dat met de sluiting van gebouwen of voorzieningen niet altijd het laatste woord is gezegd. Krimp ligt permanent op de loer, maar het is ook geen natuurverschijnsel dat we slechts passief moeten ondergaan.

Tot slot de gemeenteraad die woensdagavond, de dag voor Hemelvaartsdag, nog haar tanden zet in twee grote onderwerpen in een commissievergadering: de toekomst van De Boerhoorn in Rolde en het sociaal domein. Voor de toekomst van het multifunctioneel centrum (MFC) De Boerhoorn zijn de contouren nu wel duidelijk: voortzetting van sport, toevoeging medische functies en vernieuwing van wat in het jargon het MFC Derk heet. In de komende tijd volgt nog een ronde waarin de raad haar mening kan vormen en tot besluitvorming overgaat. We zijn dus nog niet klaar, maar wel weer een stap verder. Het tweede onderwerp van de avond is het sociaal domein. Het gaat hier over helderheid in de rollen van de gemeente en de instellingen en het garanderen dat de zorg goed en voor iedereen toegankelijk blijft. Die discussie is nu opgestart en gaat nog een tijdje door, logisch met zo’n belangrijk onderwerp. Zorg houdt immers iedereen bezig, en de kwaliteit en toegankelijkheid moeten geborgd zijn.