Column: Bij 't pad

Vorige week heb ik mijn eerste ‘buitendag’ oftewel ‘college bie ’t pad’ gehad. Met het college waren we in Eexterveenschekanaal, Nieuwediep en directe omgeving.

Daar hebben we twee dorpshuizen bezocht, namelijk De Kiep in Eexterveenschekanaal, en de Schalm in Nieuwediep. Een mooie formule om, na een korte collegevergadering op locatie, als college om de tafel te zitten met besturen van verenigingen van dorpsbelangen, vrijwilligers, inwoners en ondernemers. Je hoort en bespreekt veel en onderweg zie je een aantal door inwoners gekozen knelpunten of bijzondere locaties. Bij de laatste reken ik de schitterende Lavendelboerderij Ruitenborgh in Nieuwediep, een toplocatie voor toerisme en recreatie, maar ook een die het door de bijzondere locatie best lastig heeft.

Het bedrijf Commerce maakt van oud militair materieel nieuwe vrachtwagens of bussen die hun diensten in vooral Afrika bewijzen. Een topbedrijf dat wordt gerund door een echtpaar met een enkele losse werkkracht. Dat zie je zo van de weg af gezien er niet meteen aan af. Twee mooie bedrijven in de uiterste hoek van onze mooie gemeente.

In de gesprekken met inwoners en bestuurders van de dorpshuizen valt op hoeveel werk die mensen verzetten, maar ook hoe vaak dat werk van een paar mensen afhangt. Als er dan eens iemand ziek wordt, zie je de kwetsbaarheid. We maken als college werk van wat we aan wensen en klachten horen, maar niet alles kan. Zelfredzaamheid en zelfwerkzaamheid zijn echt van groot belang. De gemeente geeft de dorpshuizen daarom ‘terug’ aan de gemeenschap met goede afspraken over wat wij nog op ons nemen gaan qua steun en onderhoud.

Een mooie lange dag in het veengebied, mooi door de overweldigende natuur, maar ook mooi door de kracht van inwoners die we daar volop tegenkomen. Die kracht zag ik twee dagen later ook volop terug in het mooie nieuwe Multifunctioneel Centrum de SPIL in Gasselternijveen. Petje af voor wat daar allemaal gebeurt onder een dak; van het aandacht geven aan laaggeletterdheid en eenzaamheid tot onderwijs en kinderopvang.

Natuurlijk zijn er ook zorgen in een grote gemeente als Aa en Hunze. Zo sprak ik de laatste twee weken met voor- en tegenstanders van het beoogde windpark in ons veengebied. Gevoelens en belangen aan beide kanten zijn even helder als begrijpelijk. Een Hollander in Drenthe, het blijft een mooi en spannend avontuur, ik leer elke dag, met hulp van velen. Dank!